Exotická dýňová polévka s jablky a zázvorem

Když si představíte dohromady dýni, jablko, cibuli, víno, zázvor a kari.. řeknete si, že z toho vznikne cosi divného. To máte svým způsobem pravdu, ono však vznikne i něco hodně dobrého. Až nečekaně dobrého, famózního, plného a hřejivého! Těžko už budu dělat dýňovou polévku v jemném duchu, protože tahle holka má grády, ten správný říz a zanechá po sobě řádnou závislost. Jdu zamrazit pár kilo dýní na zimu (abych to do dalšího podzimu přežila) a předkládám můj recept.

Ingredience (pro 2 osoby):

150 gramů dýně Hokaido (prostě pár kousků)

1 malé jablko oloupané

1/2 červené cibule

Arašídový olej (nebo řepkový)

1-2 lžíce sušeho zázvoru (podle toho jak jej máte rádi)

1 lžíce kari

1 dcl BIO bílého vína

1/2 litru zeleninového vývaru (může být BIO bujón)

Pár kapek smetany na zjemnění polévky

Dýňová semínka na ozdobu

Postup:

Cibulku nadrobno nakrájíme, osmahneme do změknutí na arašídovém oleji. Přidáme nadrobno nakrájenou dýni a jablko, chvíli opékáme a mícháme. Přidáme bílé víno, po chvíli (až se víno prakticky celé odpaří) přidáme sušený zázvor a kari. Chvíli opět mícháme, nakonec nalijeme zeleninový vývar a necháme polévku chvilku vařit (tak aby dýně změkla). Ponorným mixérem rozmixujeme všechny ingredience, zjemníme smetanou, posypeme semínky a podáváme.

Tip: Dejte si k polévce opečený celozrnný toust, nalijte na něj trochu oleje z dýňových semínek!