Nejsem poznamenaná nuceným pojídáním špenátu ve školní jídelně, a ta si jej docela ráda vychutnávám jak se sázeným vejcem a brambory, tak v polévce. Špenátový krém je u nás navíc často následkem večerních lososových orgií, kdy si uzmu kousek masa na druhý den a krém s lososem dochutím. Výsledek – dobrota!
Ingredience:
400 g mraženého špenátu (nekupujte nekvalitní!)
500 ml zeleninového vývaru (dávám BIO bujón z DM drogerie)
100-200 g lososa (v syrovém stavu)
Kousek másla a trocha špaldové mouky na jíšku
4 stroužky česneku
Smetana na dochucení
Muškátový ořech (kupte si v celku a strouhejte jej)
Sůl, pepř a citrón na dochucení
Postup:
Z mrazáku vyndáme špenát a necháme jej na pracovní desce v misce tát (nerozmrazujte jej úplně). Na rozehřátém másle zlehka osmahneme nadrobno nakrájený česnek, lehce poprášíme moukou, vytvoříme jíšku. Přidáme mražený špenát, podlijeme zeleninovým vývarem. Postupně necháme špenát roztát a přidáváme vývar. Osolíme, přidáme lososa nakrájeného na kousky a necháme chvíli povařit. Snížíme teplotu, přidáme trochu smetany (dle chuti), nastrouháme trochu muškátového ořechu, zakápneme citrónem a nakonec opepříme čerstvým pepřem.
Tip: Můžete podávat s krutony (upečte v troubě nasucho!) a ozdobit bylinkami.
Zkuste také: Cuketové placky s mrkví