Špenátový krém s lososem

Nejsem poznamenaná nuceným pojídáním špenátu ve školní jídelně, a ta si jej docela ráda vychutnávám jak se sázeným vejcem a brambory, tak v polévce. Špenátový krém je u nás navíc často následkem večerních lososových orgií, kdy si uzmu kousek masa na druhý den a krém s lososem dochutím. Výsledek – dobrota!

Ingredience:

400 g mraženého špenátu (nekupujte nekvalitní!)

500 ml zeleninového vývaru (dávám BIO bujón z DM drogerie)

100-200 g lososa (v syrovém stavu)

Kousek másla a trocha špaldové mouky na jíšku

4 stroužky česneku

Smetana na dochucení

Muškátový ořech (kupte si v celku a strouhejte jej)

Sůl, pepř a citrón na dochucení

Postup:

Z mrazáku vyndáme špenát a necháme jej na pracovní desce v misce tát (nerozmrazujte jej úplně). Na rozehřátém másle zlehka osmahneme nadrobno nakrájený česnek, lehce poprášíme moukou, vytvoříme jíšku. Přidáme mražený špenát, podlijeme zeleninovým vývarem. Postupně necháme špenát roztát a přidáváme vývar. Osolíme, přidáme lososa nakrájeného na kousky a necháme chvíli povařit. Snížíme teplotu, přidáme trochu smetany (dle chuti), nastrouháme trochu muškátového ořechu, zakápneme citrónem a nakonec opepříme čerstvým pepřem.

Tip: Můžete podávat s krutony (upečte v troubě nasucho!) a ozdobit bylinkami.

Zkuste také: Cuketové placky s mrkví