Tvarohové knedlíky z pohankové krupičky

Když jsem byla malá, ovocné knedlíky jsem milovala. Láska zůstala dodnes. Jak se smíchá cukr s tvarohem a zvláční teplým máslem… Neodolatelná chuť, která měla však svou daň – kila navíc. Tak jsem zkusila dědečkův recept trochu ozdravit a povedlo se. Místo klasické krupičky nebo mouky jsem použila pohankovou krupičku a místo světlého cukru používám hnědý typu muscovado.

Ingredience:

250 g (1 vanička) polotučného tvarohu

50 g másla pokojové teploty

1 vejce dobré kvality (ideálně BIO)

špetka soli

100-110 g pohankové krupičky

Ovoce dle chuti (švestky, jahody, meruňky)

K dochucení: hnědý cukr typu muscovado, tvaroh, rozpuštěné máslo

Postup:

Všechny ingredience kromě krupičky smícháme, tu poté postupně přidáváme do těsta, až nám vznikne hmota, se kterou lze pracovat. Raději dejte krupičky méně a poté ji přidávejte přímo při dělání knedlíčků. Vyválejte z těsta váleček a z něj ukrajujte proužky. Z nich udělejte placku, vložte ovoce a vytvarujte knedlíček. Pozor, ať vám ovoce nevykukuje ven, při vaření by se knedlíček mohl rozpadnout.

Pohanková krupička má specifickou chuť, pokud tedy pohanku nemusíte, zvolte raději jinou variantu krupičky. Při vaření si dejte pozor, ať knedlíky vytáhnete z vody ihned poté, co vyplavou na povrch vody

Tip:

Zkuste uvařené knedlíčky obalit v kokosu, nebo místo klasického cukru použijte skořicový cukr nebo agávový sirup.