Thon a la provencale (Tuňák na provencálský způsob)

Ráda si počtu na blogu pana Cuketky a když jsem viděla vyhlášení soutěže s obchůdkem Provence Nature, byla to pro mě jasná výzva. A co čert nechtěl, zrovna v těchto týdnech si na provencálské kuchyni takzvaně ujíždím a zkouším co se dá. Do soutěže tedy přihlašuji tento recept na Thon a la provencale, tedy tuňáka na provencálský způsob. Je to recept snadný a hlavně na ingredience nepřekombinovaný, což u jídla vždycky ocením. Zkuste tedy se mnou toto dobré francouzské jídlo uvařit krok za krokem. Dala jsem si totiž tentokrát práci a nevyfotila vám jen závěr, ale i něco z postupu přípravy jídla.

Ingredience (pro 2 osoby):

2 steaky z tuňáka (pokud možno co nejčerstvější, já nakupuji v Makru)

3 velká zralejší a kvalitní rajčata

Jemná mořská sůl a pepř

3-5 lžič olivového oleje (podle vaší chuti)

2 nakrájené menší šarlotky (můžete použít i jarní cibulky)

2 prolisované stroužky česneku

1 lžička lístků čerstvého tymiánu

6 nakrájených černých oliv (a nějaké na ozdobu, do mističky)

Klínky citrónů a čerstvý tymián na ozdobu

Postup:

Pokud máte čas, tuňáka si pár hodin dopředu zlehka naložte do olivového oleje, soli a tymiánu. Nemusíte to dělat, ale maso poté získá ještě lepší chuť.

Maso nechte uležet a vrhněte se do přípravy rajčat. Ty nakrájejte na silnější plátky a odstraňte z nich část semen. Osolte je a nechte alespoň 20 minut vykapat na sítku.

Připravte si všechny ingredience pro rajčatovou směs, nakrájejte najemno šarlotky, vymačkejte česnek, otrhejte čerstvý tymián, nakrájejte na čtvrtky i olivy.

Rozehřejte olivový olej v hluboké pánvy, orestujte na něm šarlotku, česnek, přidejte osušená rajčata a tymián. Přibližně 5-8 minut opékáme na středně silném ohni. Na závěr přidáme olivy, opepříme ideálně čerstvým pepřem a odstavíme.

Rajčatovou směs tedy máme připravenou, jdeme nyní na přípravu tuňáka. Ta není nijak složitá, vezměte grilovací pánev (nebo pánev s nepřilnavým povrchem) a tuňáka na ní opékáme 2-3 minuty z každé strany (záleží na tom, jak jej máte rádi). Pokud jste tuňáka předtím nenaložili, stačí jej potřít olivovým olejem a osolit. Já osobně pepř používám až na závěr, protože mám ráda čerstvě namletý.

Tip: Pokud tuňáka nakládáte, nebojte se někdy příště experimentovat, já jej často nakládám například s pomerančovou šťávou a k tomu přidám pár lžič Dijonské hořčice.

Na talíře nejdříve dáme směs rajčat a na ní položíme steaky z tuňáka. Můžeme ozdobit snítky tymiánu, citrónu a dát na talíř nebo do mističky pár celých černých oliv.