Lehký hráškový krém

Jak zjistili chytří kanadští vědci, hrášek údajně pomáhá při udržování krevního tlaku v normě a také je dobrý při chronických ledvinových onemocnění. A tak, pokud máte vysoký krevní tlak, tahle polévka vám zcela jistě udělá dobře. A udělá dobře nám všem, kdo má hrášek jednoduše rád.

Porce: pro 2 osoby

Ingredience:

1 malá plechovka sterilovaného zeleného hrášku

1 malá cibulka

Trocha másla

½ litru vody

1,5 čajové lžičky vegety bez glutamanu

1 čajová lžička kuřecího BIO bujónu (prodává DM drogerie)

½ zakysané smetany

1 polévková lžíce pohankové krupičky na zahuštění

Špetka muškátového oříšku (ideálně čerstvě nastrouhaný)

Sůl dle chuti

Postup:

Důležité je hrášek z plechovky propláchnout, aby nezůstala slaná chuť z nálevu! Polévku jinak budete mít děsivě slanou. Zpěňte cibulku na másle, přidejte ¾ hrášku. Zbývající ¼ si nechte nakonec, abyste v polévce měli i celé kousky. Zalijte vodou a přidejte vegetu s bujónem. Povařte lehce maximálně 5 minutek, rozmixujte ponorným mixérem. Rozmíchejte zakysanou smetanu s pohankovou krupičkou (tu nemusíte dávat, pokud nechcete mít krémovou konzistenci) a lehce povařte. Přidejte celý hrášek, přidejte nastrouhaný muškátový oříšek a případně dosolte (není potřeba).  

Tip:

Pokud nechcete použít zakysanou smetanu, přidejte do hráškového vývaru bazalkové pesto a nedávejte muškátový oříšek. Získáte tak zajímavou chuť a ještě více odlehčenou variantu.