Borůvkové muffiny

Pečení muffinů je pro mě vcelku novým zážitkem, který se ale podobá extázi z vyrábění bábovek všeho druhu. Zase je tu ten dětský radostný efekt, který mě prostě dojímá. Kromě toho, muffiny mohou mít různý tvar a já jsem díky Marks and Spencer objevila silikonové formičky ve formě srdce. Zkuste si tento jednoduchý recept, který není jen zdravý, ale potěší vás i tvarem, barvou borůvek i chutí.

Počet kusů: 12-15

Ingredience:

250 g čerstvých borůvek (nebo zmražených a roztátých)

220 g špaldové mouky

2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátu, špetka soli

1 vejce, 80 g hnědého cukru

1 balíček vanilkového cukru

250 ml podmáslí, 2 lžíce rozpuštěného másla

Máslo na formičky (pokud je potřeba)

Postup: 

Borůvky propláchneme na sítu a necháme okapat. Troubu předehřejeme na 200 stupňů, horkovzdušnou na 180 stupňů. Plech na muffiny vymažeme máslem, silikonové nemusíme, jen pokud chceme. Mouku smícháme s práškem do pečiva a solí. Vejce rozbijeme do mísy, smícháme cukr a vanilkový cukr a vyšleháme do pěny. Všleháme do směsi podmáslí, po lžičkách přidáme moučnou směs, tekuté máslo a borůvky.

Těsto dáváme lžící do jamek, jen do dvou třetin, aby mělo těsto prostor na kynutí. Pečeme v troubě přibližně 20 minut, až vše nabude a dostane barvu. Necháme vychladnout a můžeme jíst.

Tip:

Rozmrazíme více borůvek a smícháme je s jogurtem. Podáváme k teplým muffinům.