Občas dostanu chuť na koláč, který má výraznější chuť a zároveň je trochu smetanový. Běžně se mléčným náplním vyhýbám, ale není na škodu občas zhřešit, nemyslíte? Tento koláč sice trvá o něco déle, než klasické lité buchty, ale výsledek rozhodně stojí za to!
Ingredience:
- 225 g Jizerky (bezlepkové mouky)
- 125 g studeného másla, nakrájeného + kousek na formu
- 80 g moučkového cukru
- 1 lžička jemně nastrouhané kůry z biocitronu
- 3 žloutky
- jahody na ozdobu
Náplň:
- 250 ml smetany ke šlehání (můžete použít bez laktózy)
- 2 vejce + 3 žloutky
- 100 g hnědého cukru
- 125 ml čerstvé citronové šťávy
Postup:
Na válu nebo v robotu pracujte mouku, máslo, moučkový cukr a citronovou kůru na jemnou drobenku. Přidejte postupně žloutky, lžíci studené vody a ještě pár pulzy vypracujte kompaktní těsto. Na pomoučněném válu rychle vytvarujte z těsta kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a uložte na hodinu do lednice.
Předehřejte troubu na 180 °C. Kulatou formu vymažte máslem. Těsto vyválejte mezi dvěma pečicími papíry či potravinovými fóliemi a vyložte jím dno i boky formy. Okraje nechte přesahovat. Těsto propíchejte vidličkou a dejte na půl hodiny do lednice. Poté přesuňte ormu přesuňte do trouby. Pečte do světle zlaté barvy asi 15 minut. Vyjměte a teplotu snižte na 140 °C.
Smíchejte všechny suroviny na náplň a vlijte ji na předpečené těsto. Uhlaďte a pečte asi 35 minut, nebo dokud náplň nezpevní. Nechte zchladnout a uložte do chladničky. Po ztuhnutí koláč ozdobte jahodami a podávejte.