Dýně si s tvarohem a ořechy dobře rozumí, skoro více než bych čekala. Tento dort je lehký, není tak sladký a určitě nadchne všechny příznivce zdravého jídla tím, že je zde minimum cukru. Nahradila jsem jej javorovým sirupem, který podle mě navíc dodal dortu výraznější chuť.
Ingredience:
1 křehké těsto (udělejte jej ze špaldové mouky)
500 g uvařené dýně hokaido
400 g (2 vaničky) plnotučného BIO tvarohu
1 vanička BIO zakysané smetany
5 BIO vajec
40 g mletých mandlí
Hrst pekanových ořechů (nakrájet najemno)
Vanilkový lusk
100 ml javorového sirupu
50 g hnědého cukru
1 čajová lžička skořice
Postup:
Připravíme si křehké těsto dle návodu a dáme jej do lednice na cca 30 minut. Dýni oloupeme, nakrájíme na kousky a vaříme do změknutí. Umixujeme a smícháme s tvarohy, zakysanou smetanou, javorovým sirupem, cukrem a vejci. Do směsi přisypeme mleté mandle a nadrobno nakrájené pekanové ořechy. Na závěr vmícháme kuličky z vanilkového lusku a skořici.
Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Kulatou formu na dorty vymažeme zlehka máslem, rozválíme těsto a vytvarujeme do zvýšených okrajů. Směs z dýně a tvarohu nalijeme do formy a dáme péct přibližně na hodinu. Poté zlehka posypeme skořicí nebo cukrem, případně ozdobíme ořechy a necháme alespoň 6 hodin odpočívat.
Tip: K dortíku jsem si dala sójové vanilkové latté a nemělo to chybu!
Leni, děkuji za vynikající recept. Hledala jsem nápad na narozeninový dort a nechtěla péct tradiční krémový, ale ani nepečený cheesecake.
U dýňového dortu s tvarohem jsem zvolila mandlové křehké těsto, místo pekanových ořechů jsem dala sušené brusinky a hotový dort přikryla polevou z hořké čokolády (s troškou smetany). Navrch mandlové lupínky a čtverečky hořké čokolády a samozřejmě svíčky. Servírovala jsem s domácí šlehačkou a byla šťastná, že dort měl velký úspěch. moc děkuji.
Lenka (jmenovkyně:-)