Francouzský čokoládový koláč

Když se smíchá kvalitní čokoláda (více než 70% kakaa) s podmáslím a špaldovou moukou, vznikne tento jedinečný jemný dezert, který si můžete dát ve vašich oblíbených vyžíracích dnech. I když, nemusíte se ani v tomto případě bát, v koláči není nic, co by bylo nezdravé.

Počet porcí: 8-10

Ingredience

113 g másla pokojové teploty

100g hnědého cukru (typ muscovado)

3 BIO vejce (minimálně z podestýlky)

65 g kvalitní čokolády (rozpuštěné a vychladlé)

60 ml podmáslí

110 g špaldové mouky (hlídejte si konzistenci, aby nebyla moc tuhá)

15 g kvalitního kakaa

1 lžíce prášku do pečiva bez fosfátu

 

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Ušleháme máslo s cukrem, postupně vmícháme vejce, čokoládu, podmáslí, kakao nakonec mouku s kypřícím práškem. Pokud cítíte, že je mouky již moc, nedávejte ji celé množství a buďte v tomto případě citliví.

Těsto nalejte do dortové formy, vymazané máslem. Můžete ozdobit plátky hrušek anebo čokoládovými srdíčky (ty až po upečení). Pečte v troubě cca 25 minut (někdy i méně), střed koláče můžete nechat lehce nedopečený.

Tip:

Já jsem k tomuto koláči udělala domácí povidla ze švestek a fíků, které jsem teplé podávala s koláčem a doplnila jsem o creme fresh. Jaká lahoda!

Když se tahle specialita pekla..

Dělala jsem koláč v pozdních hodinách a můžu vám říci, že jsem se hodně držela, abych se do něj nepustila před spaním… Pozor tedy na vůni, která se poline vaším domovem…