Tento koláč vypadá nenápadně a možná vás na obrázku moc nenadchne. Než si dáte první sousto. Když jsem jej dělala poprvé, můj partner byl venku na procházce v lese. Když se vrátil, nabídla jsem mu ochutnávku, ať vím, jestli má smysl koláč fotit.
Už jsem si připravovala vidličku, že ochutnám první uříznutý kousek také a on byl pryč. Můj drahý spucoval během deseti minut polovinu celého koláče! A věřte mi, má po mé škole hodně mlsný jazyk. Když zahlásil: “Tenhle koláč jsi mi měla udělat k narozeninám”, bylo jasno. Zařazuji jej do svého TOP výběru a vám jej mohu jen doporučit!
Počet porcí: 8-12
Ingredience:
Na křehké těsto:
130 gramů žitné mouky
40 gramů hnědého cukru (typu krystal)
120 gramů másla v tuhé formě
1 žloutek z BIO vejce
2 lžíce ledové vody
špetka soli
Postup – výroba těsta:
Těsto by se sice mělo dělat postupně, já se s tím ale moc nepatlám a vše dám do jedné velké mísy. Zde nejdříve rozdrobím máslo z kostiček na drobenku a poté postupně těsto zpracuji do koule a zabalím do potravinové folie. Tu dám na půl hodinky do lednice a jdu si připravit náplň.
V mezičase také zapnu troubu na 190 stupňů a dám do ní plech s pečícím papírem, který zde nechám zahřát, bude se teplý hodit, uvidíte proč.
Na náplň:
4 vejce v BIO kvalitě
1 kelímek jogurtu (200 ml)
170 ml javorového sirupu v BIO kvalitě
necelá lžička mleté skořice
špetka soli
Postup – dokončení koláče:
Všechny tekuté ingredience vyšleháme do jednotné konzistence. Těsto vyndáme z lednice, rozválíme jej na pomoučeném vále a dáme do formy o průměru cca 26-28 cm. Můžete použít zavírací formu nebo tu se zvlněným okrajem. Pokud se vám těsto při přesunu rozbíjí, nic si z toho nedělejte. Jednoduše jej umačkejte do plechu pomocí prstů, je to snadné!
A nyní ten trik s plechem. Vyndejte jej na linku a postavte na tento teplý plech formu s těstem. Do ní nalejte tekutou připravenou směs. Takový, zdánlivě zbytečný proces, vám však zajistí kvalitní vsáknutí se směsi do těsta.
Nelekejte se toho, že je směs příliš tekutá. Prostě jí do formy celou nalejte. Po 45 minutách vám krásně zpevní a když uvidíte zlatavou barvu, můžete koláč vyndat z trouby. Nechte jej vystydnout a poté podávejte. Třeba s creme fresh anebo jen tak, doopravdy to stojí za to!
Javorový sirup a jeho blahodárné účinky
Pro mě je javorový sirup navždy spojen s americkou snídaní a lívanci, kterým dodává v kombinaci s čerstvými jahodami nebývalý říz. Tento sirup má ale hlavně nižší glykemický index než bílý cukr, což je skvělé pro naši hladinu krevního cukru a tedy i naší linii.
Kromě toho obsahuje kyselinu listovou, vápních, hořčík, draslík, mangan, železo a další spoustu vitamínů! Určitě jej zkuste v kuchyni využívat více a nebojte se jej používat i při pečení koláčů a slazení čaje! Děti jej milují a tak jim můžete nabídnout zdravou alternativu bílého zabijáka.