Buchta z acidofilního mléka je mojí srdeční záležitostí. Je to totiž jeden z prvních moučníků, které jsem se naučila péct a zároveň ji ocením, kdykoliv řeším dilema málo času versus chuť na sladké. Jen jsem ji v rámci zdravého životního stylu trochu ozdravila a místo bílé mouky používám pohankovou, hnědý cukr nahradil bílý. Pokud tedy chcete mít něco dobrého na zub i v pracovně vytíženém týdnu – máte vyhráno. Acidofilní buchta tohle všechno splňuje a navíc, chutná báječně.
Ingredience:
270 g pohankové mouky (doporučuji prosít)
170 g hnědého cukru (můžete použít i med nebo agávový sirup)
1/2 litru acidofilního mléka v BIO kvalitě
1 lžička jedlé sody
2 lžičky kakaa v BIO kvalitě (já kupuji Fair trade kakao v Marks and Spencer)
200 ml oleje určeného k pečení (kvalitní k dostání v DM drogerii)
kokos na vysypání formy
Postup:
V hluboké míse smícháme cukr, acidofilní mléko, kakao a olej. Pomalu prosejeme pohankovou mouku, přidáme jedlou sodu. Pokud cítíte, že již těsto veškerou mouku nepotřebuje, nedávejte ji do něj! Pohanková mouka má pokaždé jinou konzistenci, tak se řiďte citem.
Hlubší a menší plech (dosáhnete tak správné výšky buchty) vymažte olejem a vysypte kokosem. Nalijte do něj těsto a pečte při 180 stupních přibližně 30 minut. Otestujte špejlí, zda je těsto hotové.
Tip: Pokud se vám poštěstí, kupte si kaštanové pyré a teplou buchtu s ním pomažte, posypte kokosem, je to moc dobrá změna! Anebo, když mám čas, buchtu rozkrojím a namažu do ní višňový džem.
Kakao a jeho vliv na naše zdraví
Kakao se k léčení využívalo již v době Mayů a Aztéků, je to tedy léčebný prostředek starý 2000 let. Podle nejnovějších průzkumů kakao obsahuje látky zvané flavonoidy, což jsou látky s antioxidačními účinky. To znamená, že flavonoidy svými účinky chrání tělo před volnými radikály, které působí na naše buňky destruktivně. Jejich nadměrná tvorba v našem těle je příčinou poškození našich buněk, včetně jejich DNA, což dlouhodobě vede k jejich nesprávnému dělení a vzniku rakoviny. Suma sumárum. Kvalitní kakao vás může ochránit před rakovinou. Kupujte však kvalitní a nešetřete na něm!
Další zajímavý recept: Jahelník s jablky
Vynikající buchta! Mooooc děkuji za recept. Míša