Švestkový jahelník s jablky

Pokud máte rádi jáhly, určitě vás nadchne tento lehký dezert, který si klidně můžete dát ke snídani nebo ke svačině. Sušené švestky jsou sladké, a proto jáhly nemusíte tolik osladit, to záleží jen na vás. S oblibou jahelník připravuji i s meruňkami nebo jiným sezónním ovocem, pokud tedy nemáte švestky, nebojte se i jiných variací!

Ingredience:

150 g jáhel

2 lžičky sušeného sójového mléka

2 BIO vejce (žloutky a bílky zvlášť)

8-10 lžic medu nebo agávového sirupu

200 g biošvestek nebo jiného ovoce (namočte je na několik hodin dopředu)

2 lžíce hnědého cukru smíchaného se skořicí

Hrst rozinek

3 nahrubo nastrouhaná jablka

3 lžíce vanilkového pudinku v BIO kvalitě

Postup:

Jáhly uvaříme v 750 ml vody spolu se 2 lžícemi rozpuštěného sójového nápoje. Vaříme tak dlouho, dokud nemáme kašovitou konzistenci. Směs necháme vychladnout, poté do ní vmícháme žloutky spolu s vyšlehanými bílky. Polovinu těsta dáme do předem vymazané dortové formy, na ni položíme osušené švestky. Další vrstvu tvoří nastrouhaná jablka, která jsme smíchali s cukrem, skořicí, rozinkami a pudinkem. Jako poslední vrstvu dáme zbývající jahelné těsto. Dáme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 180 stupních přibližně 40 minut.

Tip:

Jahelník si rádi doma vychutnáváme se špaldovou kávou anebo s Carem. Pokud si jej dáváte ke snídani, můžete si jej klidně i ohřát v troubě.

————————————————————————————————————

Jáhly a jejich vliv na naše zdraví

Jáhly patří mezi obiloviny a prapůvodně přišlo z Afriky. Vyniká vysokým obsahem železa, fosforu a hořčíku. Mají v sobě hodně nenasycených mastných kyselin a také vlákninu. Jáhly jsou vhodné pro alergiky, nezatěžují tělo lepkem. Jsou prostředkem ke zlepšení nálady, protože mají antidepresivní účinky a také údajně omlazují. Posilují slinivku, slezinu a také žaludek.