Toto cukroví se zařadilo mezi favority v naší rodině. Je jednoduché, není příliš sladké a pravidelně je ještě před Štědrým dnem snězené. Bílou mouku jsem však nahradila celozrnnou špaldovou a výsledek je také dobrý. Pokud byste chtěli klasickou variantu – stačí místo špaldové mouky dát bílou hladkou.
Ingredience:
380 g špaldové mouky hladké
250 g Hery nebo jiného tuku
4 lžíce kvalitního bílého vína
Trochu moučkového cukru na obalení
Případně 1 vanilkový lusk
Postup:
Předehřejeme si troubu (horkovzdušnou cca na 170 stupňů). Těsto zpracujeme a necháme v lednici alespoň 20 minut odležet. Vykrajujeme tvary dle libosti, výška těsta může být vyšší, těsto je hodně křehké a může se při obalování lámat. Pečeme v troubě přibližně 15 minut, raději kontrolujeme během pečení, zda již není hotové. Ještě teplé cukroví obalujeme v moučkovém cukru smíchaném se zrníčky z vanilkového lusku. Obalujeme opatrně, cukroví je hodně křehké. Před uložením můžeme cukroví jemně oprášit, aby na něm nezbylo cukru moc.
Tip:
Do moučkového cukru můžete místo vanilkového lusku přimíchat trochu skořice. Rázem vykouzlíte křehké skořicové cukroví, které chutná stejně skvěle.