Křehké cukroví z bílého vína

Toto cukroví se zařadilo mezi favority v naší rodině. Je jednoduché, není příliš sladké a pravidelně je ještě před Štědrým dnem snězené. Bílou mouku jsem však nahradila celozrnnou špaldovou a výsledek je také dobrý. Pokud byste chtěli klasickou variantu – stačí místo špaldové mouky dát bílou hladkou.

 

Ingredience:

380 g špaldové mouky hladké

250 g Hery nebo jiného tuku

4 lžíce kvalitního bílého vína

Trochu moučkového cukru na obalení

Případně 1 vanilkový lusk

Postup:

Předehřejeme si troubu (horkovzdušnou cca na 170 stupňů). Těsto zpracujeme a necháme v lednici alespoň 20 minut odležet. Vykrajujeme tvary dle libosti, výška těsta může být vyšší, těsto je hodně křehké a může se při obalování lámat. Pečeme v troubě přibližně 15 minut, raději kontrolujeme během pečení, zda již není hotové. Ještě teplé cukroví obalujeme v moučkovém cukru smíchaném se zrníčky z vanilkového lusku. Obalujeme opatrně, cukroví je hodně křehké. Před uložením můžeme cukroví jemně oprášit, aby na něm nezbylo cukru moc.

Tip:

Do moučkového cukru můžete místo vanilkového lusku přimíchat trochu skořice. Rázem vykouzlíte křehké skořicové cukroví, které chutná stejně skvěle.