Vánočka patřila u nás doma k tradičnímu cukroví, pekl ji můj děda a měl ji neskutečně dobrou. Nebyla to taková ta suchá vánočka, co potřebuje máslo a džem.
Jeho stará trouba totiž vánočku vždycky tak trochu zdrcla, čímž chutnala snad ještě lépe (já ji „zdrcávám“ v troubě záměrně prudkým snížením teploty).
Dědův recept jsem tedy jednoduše ozdravila a vánočku peču špaldovou, s hnědým cukrem a kvalitním droždím. Pokud se jí bojíte, vůbec nemusíte, není to nic těžkého!
Ingredience:
480 g špaldové mouky
100 g hnědého cukru
200 g másla
3 žloutky z BIO vajec
35 g droždí (1 balení)
1/4 litru BIO mléka
Špetka soli
Hrst rozinek
Hrst pekanových ořechů (nebo mandlí)
Hrst brusinek (nebo jiného kandovaného ovoce)
1 vanilkový lusk
Citrónová kůra z chemicky neošetřeného citronu
Trochu kvalitního tmavého rumu
Postup:
Předehřejeme si troubu na 190 stupňů. Z trochy vlahého mléka, 2 lžic cukru a rozdrobeného droždí necháme vzejít kvásek. Rozinky namočíme do rumu a necháme je v něm chvíli nasáknout. V míse utřeme změklé máslo, cukr a žloutky. K nim přidáme citrónovou kůru, rozinky i s rumem, sůl, nadrobno nasekané ořechy a brusinky. Je dobré je nasekat na menší kousky, aby vám nekomplikovali práci při pletení vánočky. Na závěr přidáme semínka z vanilkového lusku, nalijeme zbytek vlahého mléka a kvásek. Směs opatrně promícháme. Do této směsi postupně prosejeme 400 g špaldové mouky. Vařečkou vypracujeme těsto, lehce jej poprášíme a necháme minimálně hodinu kynout na teplém místě.
Vykynuté těsto přesuneme na pomoučněný vál, použijeme zbývajících 80 g mouky na vypracování těsta. To by mělo být vláčné, ale nemělo by se lepit, eventuelně přidáme mouku. Vypracované těsto si rozdělíme na dvě části (2 vánočky). Každou část rozdělíme na 9 kousků. Základní patro vánočky vypracujeme ze 4 částí tak, že kousky rozválíme na stejně dlouhé válečky a ty zapleteme dohromady. Nezapomeňte je vázat pevně, aby vám vánočka držela pohromadě. Druhé patro upleteme ze 3 kusů těsta a vrchní patro ze 2 kusů. Takto postup opakujeme i u druhé vánočky.
Vánočky potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme prvních 15 minut při 190 stupních v troubě. Poté teplotu snížíme na 170 stupňů a vánočky dopečeme. Trvá to přibližně půl hodiny. Pokud nám mají tendenci hnědnout, překryjeme je alobalem. Na závěr otestujeme hotové těsto špejlí.
Vyzkoušejte také: Pekanové vánoční placičky