Pirožky s čerstvým špenátem a ricottou

Nějakou dobu jsem si nevěděla rady, jak zacházet s čerstvým špenátem. Stejně tak jsem to měla s ricottou, která mě sice lákala, ale jak s ní zacházet a kam jí dát? Nakonec jsem si vymyslela tento recept, který je jednoduchý a zároveň v sobě pojí chuť špenátu, česneku a jemného sýra. Pirožky si můžete sebou zabalit do práce, ohřát je anebo si je dát s teplou tomatovou omáčkou. Tak tedy, jdeme na to.

Lehké | Vegetariánské | Pro 4 osoby

Ingredience:

300 g čerstvého špenátu

7 polévkových lžic ricotty (může být i více, podle toho jak chcete mít jemnou směs)

3 stroužky česneku

Trochu olivového oleje, soli a pepře

Trochu bílého vína na podušení

1 balení listového těsta (ideálně v BIO nebo bezlepkové kvalitě)

Hrst vlašských ořechů

Postup:

Špenát propláchneme a natrháme na menší kousky. Dva stroužky česneku nakrájíme na drobné kousky, zpěníme na olivovém oleji. Přidáme špenát (nebojte se množství, rychle vám „klesne“, lehce promícháme, osolíme a podlijeme bílým vínem. Necháme chvíli dusit. Po pár minutách odebereme z plotny a necháme vystydnout. Připravíme si listové těsto, vyválíme a nakrájíme na čtverce.

Ze špenátové směsi odebereme veškerou vodu, to je důležité!! Do špenátové směsi BEZ VODY vmícháme ricottu, utřený zbývající česnek, nadrobené vlašské ořechy, dochutíme pepřem. Směsí plníme pirožky tak, aby nám náplň nevytekla. Okraje upevníme vidličkou ( z upevnění vidličkou nám vznikne hezký efekt). Pomažeme žloutkem.

Pečeme v troubě při 180 st. (horkovzdušná) než pirožky nabydou a zhnědnou.

Tip:

Pokud se nechcete patlat s pirožkami, zkuste místo nich udělat štrůdl, je to méně práce. Já jsem ke štrůdlu ještě udělala teplou tomatovou omáčku. Nalila jsem 250 ml BIO tomatového protlaku (dobrou má DM) do rendlíku, dala do něj 2-3 lžíce tmavého cukru a přidala koření do salátu od firmy Sonnentor a prohřála. Tomatovou omáčkou jsem poté polila pirožky a štrůdl.

Zrovna když se vařilo a peklo…

Pirožky jsem pekla po hodině mé oblíbené Vinyasa Flow Power Yogy u Vaška Krejčíka. Byly to takové euforické pirožky, protože jsem po té skvělé hodině cvičení byla úžasně energeticky vyrovnaná a hlava nenabízela žádné myšlenky (jak skvostné). Není to pohoda, sedět na zemi v kuchyni, koukat na pirožky v troubě a u toho pít dobré červené víno? :o) Tak dobrou chuť!

 

1 thoughts on “Pirožky s čerstvým špenátem a ricottou

  1. repeté s donucenou malou změnou

    Milá Lenko,
    předem Vás sluníčkově zdravím.

    Děkuji za vynikající inspiraci. Byla jsem úspěšná již při první várce pirožků. Druhý den jsem dělala „repeté“. Lehký nedostatek disponibilních surovin mě donutil k boji s myšlenkovou leností a došla jsem i na lehkou inovaci- jednu lžíci ricotty jsem nahradila vrchovatou lžící jemně strouhaného parmazánu, snížila jsem dávka česneku na celkové množství česneku na dva stroužky a vlašské oříšky nahradila piniovými. Navíc jsem je zapoměla potřít žloutkem a výsledek byl trošku inovativní a přesto moc dobrý.

    Přeji Vám hezký den a spoustu podnětů pro Vaši práci.

    S přátelským pozdravem

    Noemi Kovářová

Komentáře nejsou povoleny.