Špaldové kernotto na víně se špenátem a tofu

Kernotto jsou kroupy ze špaldy. A špalda, to je stará odrůda pšenice, která se dnes řadí mezi královny ekologického zemědělství. Kernotto má nejen pěkný název, ale i výbornou chuť, rychle se uvaří a seženete jej ve všech větších BIO a zdravých prodejnách. Představuji vám první recept z kernotta, které však můžete jíst i samotné nebo jej upravovat stejně jako rýži.

Pro 2 osoby, vegetariánské jídlo, jednoduché.

Ingredience:

100-150 gramů kernotta (dle chuti)

1 balíček uzeného tofu (prodává DM nebo Billa)

4 kousky sušených rajčat v oleji (větších)

1 sáček čerstvého špenátu

Trochu bílého vína, oliv.oleje na smažení

Sůl gomasio (nebo normální), pepř na dochucení

3 stroužky česneku

Trochu sypaného chilli

Postup:

Uvaříme kernotto dle návodu, netrvá to déle než 1/2 hodinky. Ve woku rozehřejeme olivový olej spolu s jemně nakrájeným česnekem a chilli. Přidáme uzené tofu, necelý sáček špenátu, sušená rajčata a chvíli orestujeme. Poté nalejeme trochu bílého vína a krátce podusíme. Vmícháme uvařené kernotto. Dochutíme solí gomasio, vmícháme utřený česnek a na závěr můžeme přidat čerstvě umletý pepř.

Tip:

Ze zbytku špenátu připravte salát a podávejte k pokrmu. Kernotto můžete podávat samotné nebo s čerstvým celozrnným chlebem.