Mám ráda jídla, která vykouzlíte během 15 minut, jsou zdravá, jednoduchá a ještě k tomu se po nich jen zapráší. Přesně takové je moje superrychlé rizoto, které dělám ve dnech, kdy skutečně nemám tolik času si s jídlem hrát. A také má ingredience, které mám prakticky vždycky po ruce.
Vegetariánské | 2 porce
Ingredience:
120-150 gramů rýže basmati (podle toho jak pestré máte rádi rizoto)
2 lžíce arašídového oleje (nebo jiný vhodný pro pečení)
1 jarní cibulka
½ červené cibule
1 balení mražené zeleniny (já zde použila dražší mexickou směs)
1 balíček uzeného tofu
Kari, sůl a pepř na dochucení
Směs koření Gomasio (můžete použít místo soli)
Špetka sušeného chilli (pokud si chcete pokrm přiostřit)
Čerstvá petrželka
Postup:
Uvaříme si basmati rýži dle návodu (trvá to necelých 10 minut), do rýže nasypeme trochu koření kari, aby získala hezkou žlutou barvu. Mezitím si nakrájíme červenou cibuli, tofu na kostičky a rozmrazíme zeleninovou směs. Na pánvi rozehřejeme arašídový olej, přidáme červenou cibuli s případným chilli a restujeme. Po změknutí cibule přidáme tofu, okořeníme Gomasiem a kari. Poté přidáme zeleninovou (hlavně okapanou!) zeleninovou směs a chvíli restujeme. Na závěr přidáme jarní cibulku a vmícháme uvařenou basmati rýži. Dle chuti přidáme sůl, pepř a nakonec vmícháme čerstvou petrželku.
Tip: Místo uzeného tofu můžete použít kuřecí maso nebo klasické tofu.
Další doporučený recept: Penne s pórkem a sušenými rajčaty
————————————————————————————————————————————————————–
Pokud nechcete stále používat klasickou sůl, je pro vás Gomasio ideální změnou. Jedná se o mořskou sůl, která je smíchána se sezamovými nebo jinými semeny. Díky tomuto poměru složení neutralizuje překyselení krve a tím zmírňuje únavu. Já s oblibou používám variantu Mořská sůl – sezamové semínko – Lněné semínko. Můžete si jej vyrobit sami doma anebo zakoupit v BIO ochodech. Já jej kupuji na www.bioweb.cz
super, jdu na to! 🙂