Nerada u pečení a vaření používám želatinu, a díky tomu jsem se vyhýbala i pečení cheesecaku. Konečně mi padl do noty dobrý recept od Hanky Michopulu v její nové kuchařce, který želatinu nevyžadoval. Jen jsem jej trochu ozdravila, použila zdravé sušenky a BIO vejce, také hnědý cukr. Výsledek? Velká dobrota!
Ingredience:
200g BIO sušenek (já dala kakaové s kokosem z pekárny Zemanka)
30 g másla, rozpuštěného
340 g sýra Philadelphia
3 BIO vejce
100 g hnědého cukru
1 lžíce citrónové šťávy
mletá skořice na poprášení
Na polevu:
220 g husté zakysané smetany
2 lžičky hnědého cukru
špetka soli
Postup:
Sušenky rozdrobíme do mísy, pomůže vám palička na maso nebo tlouk z hmoždíře. Promícháme s rozpuštěným máslem a napěchujeme do formy o průměru 24 cm. Troubu předehřejeme na 190 stupňů.
Sýr Philadelphia rozmixujeme dohladka s cukrem, citrónovou šťávou a vejci. Směs nalijeme na sušenkové dno a dáme na 20 minut péct. Poté vyndáme a zlehka poprášíme skořicí. Necháme hodinu chladnout.
Zakysanou smetanu rozmícháme s cukrem a špetkou soli. Přelijeme přes koláč a uhladíme, dáme na 5 minutek do trouby, předehřáté na 210 stupňů.
Tip: Cheesecake můžeme podávat s teplou švestkovou omáčkou (švestky stačí krátce povařit s trochou skořice, cukru nebo rumu). Stejně tak je dobrý s jakoukoliv jinou ovocnou nebo čokoládovou omáčkou.