Poprvé jsem jedla tento mandlový dort v restauraci Svatá Hora, ve které často končíme po naší procházce v okolí Brd. Líbí se mi na něm, že v sobě nemá prakticky žádnou mouku, je lehoučký a zároveň pořádně uspokojí vaše chuťové buňky. Podařilo se mi nakonec sestavit relativně zdravý recept a doporučuji tuto italskou specialitu podávat v neděli přátelům. Když si budete chtít vyhodit z kopýtka, dejte k němu pořádnou kopu čerstvě ušlehané domácí šlehačky..
Ingredience:
2 šálky loupaných mandlí v BIO kvalitě
1 šálek třtinového cukru
8 bílků z BIO vajec
kůra z 1 BIO citrónu
6 lžic špaldové mouky
Trochu másla na vymazání formy (můžete použít i slun. olej)
Postup:
Rozehřejte si troubu na 180 stupňů. Mandle rozmixujte spolu s hnědým cukrem v robotu. Snažte se, aby byly mandle i cukr dobře rozemleté, mixujte přerušovaně, aby se vám robot neuvařil 🙂 Našlehejte bílky s 1/2 čajové lžičky soli tak, aby špičky sněhu stály. Do sněhu pomalu vmíchejte směs z mandlí a bílků, k tomu nastrouhanou citrónovou kůru. Vmíchávejte vše opatrně, aby vám sníh zbytečně nespadl.
Na závěr do směsi přisypávejte mouku přes cedník. Vymažte kulatou formu o průměru cca 22 cm máslem a nalijte do ní směs, zatřepejte s ní, aby se povrch urovnal. Pečte v troubě 1 hodinu. Poté otestujte špejlí, zda je dort hotový. Můžete jej ozdobit sójovým mlékem jako já pomocí cukrářské šablony (sehnala jsem u Tescomy).
Tip: Mandlový dort vydrží až týden v plechové krabici od sušenek. Nejlépe chutná druhý den, pokud nějaký zbyde 🙂
Zkuste také: Tvarohové knedlíky z pohankové krupičky